KNING
Stichting Kinderen en kleinkinderen Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea veteranen
 

kaarsen

Al jaren worden er op diverse plaatsen in Nederland op kerstavond lichtjes geplaatst op Oorlogsgraven.  Nu liggen de meeste in Ned. Indië gesneuvelde soldaten begraven in de verre oost en is het plaatsen van een kaars op hun graf een lastiger iets.  Maar we kunnen dit wel symbolisch doen door het bij het monument in Roermond  te gaan organiseren.  Onze eerste opzet is om rondom de 18 pilaren op elke zijde een kaars te plaatsen en ze zo daadwerkelijk in het licht te zetten. Dit zou betekenen dat we 18 x 3 kaarsen zullen plaatsen plus nog extra kaarsen bij de plaquettes.  Verder is het het idee om een groot hart in de vorm van kaarsen te maken. Op elk van deze kaarsen zal een naam geplaatst worden.  U kunt hiervoor een kaars aanvragen met daarop een naam naar keuze. Dit kan de naam zijn van een van de slachtoffers op de zuilen maar ook die van u vader, moeder, opa of oma die u op deze manier wilt herdenken. 


embleem

hartje

KNING

Voor het plaatsen van de kaarsen en het voorzien van de namen roepen we tevens uw hulp in om er zo iets gemeenschappelijk en mooi iets van te maken.  Na afloop van de ceremonie kunt u uw eigen kaars mee naar huis nemen.    Het aanvragen van een kaars is 5 euro per stuk.


De kaarsen worden geplaatst op 24 december 2022 aanvang 14:00 uur.  U wordt dan ontvangen met koffie, thee en iets lekkers. Waarna we gezamenlijk de kaarsen gaan plaatsen. Heeft u een kaars aangevraagd dan ontvangt u hier vooraf een uitnodiging voor.  Heeft u een kaars aangevraagd en kunt u niet aanwezig zijn dan zal de kaars door ons geplaatst worden.   


Deze kaarsen actie is een idee van Ivonne Peeters, Zij zal deze dag ook aanwezig zijn. 


In het schaarse licht van de kaarsen
Zie ik je naam op de zuilen
Verzonken in gedachten kijk ik om me heen
Jij en ik zijn hier niet alleen


In het schaarse licht van de kaarsen

Zie ik vele namen op de zuilen
Van dapper gedragen onheil en leed dat te jong is vervlogen
Het is stil in mij bij de zuilen


In het schaarse licht van de kaarsen
Staan daar alle namen te samen
omringt met liefde, trots en kracht
Schitteren als sterren in de kerstnacht


                               Ivonne Peeters Van Den Broek


Dit jaar werden er bedrukte kaarsen geplaatst in Roermond. Volgend jaar willen we dit uitbreiden naar andere Ned-Indië monumenten in Nederland. Wil je ook de coördinatie van een monument voor je rekening nemen vul dan alvast het formulier hieronder in.  We nemen dan in Oktober 2023 contact met je op .