KNING
Stichting Kinderen en kleinkinderen Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea veteranen
 

kaarsen

Ook dit jaar zullen er kaarsen branden op kerstavond bij het Nationaal Indië Monument te Roermond.

Al jaren worden er op diverse plaatsen in Nederland op kerstavond lichtjes geplaatst op Oorlogsgraven. Nu liggen de meeste in Ned. Indië en Nieuw Guinea gesneuvelde militairen begraven in de verre oost en is het plaatsen van een kaars op hun graf een lastiger iets. Maar we kunnen net als vorig jaar dit wel symbolisch doen door het bij het monument in Roermond te gaan organiseren. Onze eerste opzet is om rondom de 18-driehoekige zuilen op elke zijde een kaars te plaatsen en ze zo daadwerkelijk in het licht te zetten. Dit zou betekenen dat we 18 x 3 kaarsen zullen plaatsen plus nog extra kaarsen bij de plaquettes, bij het Monument voor Indische Burgerslachtoffers, bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het Verbindende Monument.  “Een kaars voor allen deze kerstnacht”.  Verder is het idee om een groot hart in de vorm van kaarsen te maken. Op elk van deze kaarsen zal een naam geplaatst worden. U kunt hiervoor een kaars aanvragen met daarop een naam naar keuze. Dit kan de naam zijn van een van de slachtoffers op de zuilen maar ook die van u vader, moeder, opa, oma of voor diegene waarvan uw afscheid hebt moeten nemen en die u op deze wijze wilt herdenken.  Voor het plaatsen van de kaarsen roepen we tevens uw hulp in om er zo iets gemeenschappelijk en moois van te maken. Na afloop van de ceremonie kunt u uw eigen kaars mee naar huis nemen. Het aanvragen van een kaars is 5 euro per stuk en aan te vragen via het formulier onder het gedicht


embleem

hartje

KNING

 

 

De kaarsen worden geplaatst op zondag 24 december 2023 aanvang 14:00 uur. U wordt dan ontvangen met koffie, thee en iets lekkers. Waarna we gezamenlijk in het Generaal Spoor Paviljoen met passende muziek en gedichten het “familie kerstgevoel” willen delen en aansluitend de kaarsen gaan plaatsen. Na het plaatsen van de kaarsen is er gelegenheid voor een nazit in het Generaal Spoor Paviljoen. Heeft u een kaars aangevraagd dan ontvangt u hier vooraf een uitnodiging voor. Heeft u een kaars aangevraagd en kunt u niet aanwezig zijn dan zal de kaars door ons geplaatst worden. Deze kaarsen actie is een idee van Ivonne en Mart Peeters, Richard Gabeler en Adri Leissner. Zij zullen deze dag aanwezig zijn en u van harte ontvangen.

 

 


In het schaarse licht van de kaarsen
Zie ik je naam op de zuilen
Verzonken in gedachten kijk ik om me heen
Jij en ik zijn hier niet alleen


In het schaarse licht van de kaarsen

Zie ik vele namen op de zuilen
Van dapper gedragen onheil en leed dat te jong is vervlogen
Het is stil in mij bij de zuilen


In het schaarse licht van de kaarsen
Staan daar alle namen te samen
omringt met liefde, trots en kracht
Schitteren als sterren in de kerstnacht


                               Ivonne Peeters Van Den BroekOok is het mogelijk om één of meerdere kaarsen te doneren voor een willekeurige soldaat gekozen uit het boek "Namen in Roermond"  


de aanvraagtermijn voor 2023 is verstreken